Monday, June 4, 2007

Test Drive

Tuition. No, it doesn’t refer to the cost of college. For Singaporeans, tuition is the extra education that almost everyone attends after the regular school day is over. In those additional hours, they learn how to logic their way through tricky questions. They learn to memorize huge amounts of material in a short amount of time. And these were the people who assured us that, “if you study,” the Basic Theory driving test was “easy.”

So we did study, keeping in mind that 15 percent of test takers do fail and a 44/50 was a failing grade. The test actually wasn’t too difficult (though Jenn suffered acute “test anxiety” when she saw the touch-screen computers all arranged for the test), and we both passed. But I’m glad we studied; the Basic Theory test often requires you to choose the best answer, or the answer that is “most correct,” from a set of choices that all seem pretty good.

So, to celebrate our passing grades, here are some related questions we (now) know the answers to. Try them out, and let us know how many you got right!








1. This single jagged yellow line means
(a) no parking 7 a.m. to 7 p.m., except Sundays and holidays.
(b) no parking at any time, except for pickup and dropoff.
(c) no parking at any time, and no stopping for passengers.

2. Except on public holidays, bus lanes are restricted during the following times:
(a) Mon. to Fri., 7:30 to 9:30 a.m. and 4:30 to 7:00 p.m.
(b) Sat., 7:30 to 9:30 a.m. and 11:30 a.m. to 2:00 p.m.
(c) both (A) and (B).

3. ERP stands for
(a) Electronic Road Protocol.
(b) Electronic Road Policing.
(c) Electronic Road Pricing.

4. A sign that states “70 km/h” means you should
(a) maintain 70 km/h.
(b) not exceed 70 km/h.
(c) drive between 60 and 70 km/h.

5. When would a driver be allowed to turn at a red light?
(a) When finishing a right turn to clear a yellow-box junction.
(b) When making a left turn as traffic allows.
(c) Turning at a red light is never permitted.

6. You should park your vehicle at least this far from a bus stop:
(a) 6 m.
(b) 9 m.
(c) 12 m.







7. This sign means
(a) expressway ahead.
(b) bridge ahead.
(c) tunnel ahead.








8. This sign is a
(a) mandatory sign.
(b) prohibitive sign.
(c) restrictive sign.








9. This sign means
(a) one-way traffic ahead.
(b) proceed straight only.
(c) turn only as traffic permits.

10. Overtaking (passing) a bus at a bus stop, you should
(a) stop behind the bus and wait for passengers to alight.
(b) slow down and be ready to stop in case passengers cross the street.
(c) lightly tap your horn to notify the driver.

Bonus Question. To qualify for a driver’s license in Singapore, you must
(a) be 16 years of age or older.
(b) have 20-20 vision with or without corrective lenses.
(c) not be prone to attacks of giddiness.

Answers: 1. b 2. c 3. c 4. b 5. a 6. b 7. c 8. a 9. a 10. b Bonus. c

1 comment:

ozlady said...

Ha! I came here from Erik & Cheryl's page. I arrived in Singapore and got my license prior to the knowledge test rule by only a couple of months.

I did your test and got 7 / 10. Lucky, although some of the answers were based on the "hmmm... not sure on that one... we haven't had a c in a long time" approach!

Love your blog.